Tapettihelmet


Ystävän luona kyläillessä pääsin tutustumaan aikakauslehtien kansista valmistettuihin paperihelmiin. Helmet olivat keveitä, iloisen värikkäitä ja tekniikka oli heloppo. Aikauslehdistä valmistetut helmet ovat valmiina aika pieniä ja kun minä taas pidän suurista koruista oli näkemääni sovellettava jotenkin. Varastoistani löysin makuuhuoneen tapettin lopun, joka oli paksumpaa kuin aikakauslehden sivut, joten siitä varmaan syntyisi isompia helmiä. Homma eteni näin:

1. Varaa helmien materiaaliksi tapettia, julisteita tai muuta kestävää paperia. Lisäsi tarvitset leikkurin, viivottimen ja alustan. Liimaa ja tussin sekä pumpulipuikkoja ja askarteluveitsen. Nauhaa pujottelua varten sekä helmiä.

2. Leikkaa tapetista niin pitkä pala kuin viivottimesi ja alustasi antaa myöten. Käytin helmissäni noin 50 cm mittaista palaa. Mitä pitempää palaa käytät sen paksumman helmen saat aikaiseksi.

3. Merkitse tapettiin kahden sentin välein merkit molempiin reunoihin. Suikaleiden leveys määrää helmen korkeuden.

4. Leikkaa huolellisesti suikaleet irti. Mitä tasaisemmin saat suikaleet leikattua, sitä tasaisemman helmeen saat aikaiseksi. Leikkaa riittävästi suikaleita. Minun helmiin tarvittiin 55 suikaletta (1 suikale = 1 helmi).


5. Valmista seuraavaksi "rullaustyökalu" pumpulipuikosta. Leikkaa puikon toisestä päästä vanu osa pois ja tee varren suuntainen viilto noin kolmen sentin matkalle. Voit käyttää rullaukseen myös sukkapuikkoa (no 2) tai varrastikkua, mutta viillon/halkion tekeminen niihin on melko hankalaa.6. Pujota suikaleen pää halkioon huolellisesti ja lähde rullaamaan suikaletta tiukasti ja tasaisesti


7. Rullauksen lopussa levitä liimaa suikaleelle riittävästi. Kokeile mikä liima toimii materiaaliesi kanssa. Paperiliipuikko on kätevä, mutta erikeepperiä voit myös käyttää, sillä saa usein pitävän lopputuloksen.

8. Purista liimauskohtaa riittävästi ja poista rullauspuikko varovasti. Toista kohtia 6 - 8 niin monta kertaa, että saat riittävän määrän helmiä aikaiseksi.


9. Anna helmien kuivua hetki. Värjää helmien päät veteenliukenemattomalla tussilla. Tämän työvaiheen voit halutessasi jättää myös tekemättä.

10. Valmista liimasta ja vedestä seos suhteella 1osa liimaa ja 0,5 osaa vettä. Jos haluat kiiltävän pinnan voit käyttää askartelu- tai sisälakkaa.


11. Pujota helmi hammastikkuun ja levitä lakkaa kevyesti helmen ympäri joka kohtaan. Kuivata "ilmassa"


12. Varaa riittävän pitkä pujotuslanka. Kaksinkertaisiin helmiin varasin 1,5 m mustaa tekonahkaista korunyöriä. Solmi helmi toppariksi nyörin loppuun vetosolmulla kevyesti.


13. Suunnittele ja kokeile itsellesi sopiva pujotuskuvio, päästä mielikuvituksesi valloilleen. Helmien valinnassa huomioi, että liian pienet helmet voivat pujahtaa papereihelmen sisään. Pujotusta helpottaa "hengetön", jonka voit tehdä taipuisasta rautalangasta esimerkiksi koruvaijerista.

14. Pujottele helmet suunnitelmasi mukaan. Lopuksi somi aloitus- ja lopetuspäät tiukasti yhteen ja lyhennä nyörinpäät. Voit halutessasi laittaa solmun kohtaan liimaa ohuelti.

15. Valmista tuli.
Kommentit

 1. Anonyymi4.2.14

  Hyviä ideoita:
  - tilkkuleikkurin käyttö paperin leikkaamisessa (taitaa vaan tylsyä nopeasti)
  - rullaustyökalu korvatopsista
  - kuivausteline sukkapuikoista
  - hillopurkin kansi liima-astiana

  Kiitos näistä. Blogiasi on kiva seurata.
  -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei.
   Tilkkuleikkuri on kätevä, mutta todellakin tylsyy aika nopeasti. Paras leikkausalusta paperille on paksulasilevy + metalliviivotin + katkoteräinen mattopuukko.

   Kiitos mukavasta palautteesta

   Poista
 2. Anonyymi5.2.14

  Tuota vanupuikkoa pitää kokeilla rullausavuksi. Oliko se helppo loveta?

  terv. Minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei.
   Vanupuikon loveaminen onnistuu aika helposti, mutta haasteena on saada lovi suoraan, että rullaus lähtee hyvin alkuun. Muutaman harjoituskappaleen jälkeen homma onnistui. Vanupuikkojen varsissa on eroja ja jos löydät jostain jämäkän kovasta muovista valmistetun puikon niin se kestää paremmin rullausta kuin taipuisasta muovista valmistetut. Jos puikko vääntyy käytössä niin uusi on helppo tekaista rullauksen lomassa.

   Mukavia rullaushetkiä

   Poista

Lähetä kommentti

SUOSITUIMMAT

@kansallispukukopissa Instagramissa