NOMPELLA: Kietaisupaidan ohje (Zero Waste)


Moikka!

Mun nimi on Noora. Olen Sarin keskimmäinen lapsi ja tyttäristä nuorempi. Käsityöt on myös mun sydäntä lähellä ja erityisesti ompelu. Koska en ole omaa blogia koskaan avannut ja haluan jakaa tämän kietaisupaidan ohjeen teille kaikille, tulin tänne Luovaan Kellariin vierailemaan.

Inspiraatio tähän paitaan tuli kun pidin harteillani juuri ostamaani kangasta. Katselin peilistä ja mietin minkälaisen paidan siitä tekisin. Nostelin käsiä ja mietin, voisikohan koko yläosan tehdä yhdestä palasta hihoja myöten. Alkuperäisessä suunnitelmassa kaula-aukko oli neliskulmainen, mutta se ei toiminut ollenkaan. Lopulta kankaasta muodostui tällainen kietaisupaita timantinmallisella kaula-aukolla. Kankaasta ei jää mitään yli eli voisi sanoa tämän olevan zero waste! Tekemiseen ei myöskään tarvita kaavoja, sillä kangas leikataan omien miettojen mukaan. Kangasta tarvitaan vain 1m!

Olen alle koostanut ohjeet kuinka tein kuvissa näkyvät paidat. En ole ammattilainen käsityöohjeiden tekijä, joten kerro ihmeessä, jos huomaat epäselvyyksiä tai parannusehdotuksia ohjeessa 😊

Haluaisin ehdottomasti nähdä lopputuloksen, jos kokeilet tehdä kietaisupaidan! Käytä tägiä #nompelladesigns, jotta löydän sun kuvan 😊
Lisää mun ompeluksia löytää Instagramista @nompella

Näin teet Zero Waste -kietaisupaidanTarvitset n.1m laskeutuvaa ja 4-suuntaan joustavaa kangasta, mieluiten 150cm leveää. Hihoista tulee näin pidemmät. Harmaata kangasta minulla oli 90cm ja sinistä 1m. Kangas, joka ei rullaudu reunoista on tähän täydellistä. Mallikuvien harmaa paita on tehty ohuesta neuloksesta ja sininen polyesteritrikoosta. Viskooritrikoo sopisi myös todella hyvin tähän projektiin. Yksivärinen kangas on paras valinta. Jos valitsen kuviollisen kankaan, huomioi, että etukappaleet käännetään ylösalaisin ja hihoissa kuvio menee myös ylösalaisin. Yhden kankaan leveys riittää paidaksi ainakin 100cm ympärysmittaiselle vyötärölle ja sitä pienemmille (sen isommalla ei ole kokeiltu).

Tässä piirros paidan osista ja leikkauksista:

TARVITTAVAT MITAT
A Olkapään ympärys kainalon kohdalta. Saa olla melko napakka mitta. Liian iso mitta aiheuttaa kankaan pussittamisen kainaloon.
B kainalo-niska-kainalo (hyvässä ryhdissä mitattuna)
C Käsivarren/ranteen ympärys riippuen mihin asti kankaan leveys riittää.


KANKAAN LEIKKAAMINEN
Leikkaa taitteelta. Piirroksessa kangas aukinaisena. Leikattavat kohdat pinkillä.
- Merkkaa hulpioreunaan piste C-mitan verran yläreunasta alaspäin.
- Merkkaa piste, joka on yläreunasta A-mitan verran alaspäin ja taitteelta keskelle päin puolet B-mitasta. Yhdistä nämä pisteet viivalla.
- Hahmottele leikattava pystyviiva niin, että helma levenee alaspäin. Huomioi viivan kallistuksessa vartalon muodokkuus. Testipaidoissa levennys oli esimerkiksi 10cm molempiin reunoihin muodokkaalle vartalolle. Yhdistä pisteet ja leikkaa.
- Leikkaa nauhoja varten n. 6cm leveät kaistaleet etukappaleiden pitkästä reunasta. Etukappaleista saadaan tarvittaessa helmakaitaleet, mutta jätä ne vielä leikkaamatta. Jos haluat nauhoista pidemmät ja eteen solmittavat, leikkaa kaksi kapeampaa kaistaletta ja ompele ne yhteen.


OMPELU
1. Käännä etukappaleet ylösalaisin ja vaihda niiden paikkoja. Ompele etukappaleet oikeat puolet vastakkain takakappeleeseen.
2. Käännä hihaosa kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain. Aloita ompelu hihansuusta ja jatka kohti kainaloa. Ota etukappale mukaan ja jatka ompelua vielä 10cm. Ompele myös toinen hiha.
3. Taita nauhakappaleet kaksikerroin oikeat puolet vastakkain pitkän sivun mukaisesti. Ompele pitkä sivu ja toinen pääty kiinni. Käännä nauhat oikein päin.

4. Sovita paitaa päällesi ja merkkaa sopivilta tuntuvat nauhojen kohdat etukappaleisiin. Leikkaa tarvittaessa etukappaleista ylimääräinen kangas pois (ja ompele ne tarvittaessa paidan helmaan kaksinkerroin). Pystysauman ja kankaan reunan kuuluisi olla suunnilleen samoilla kohdilla kun etukappaleet ovat päällekkäin.

Merkkaa myös toiseen pystysaumaan reiän kohta nauhaa varten.

5. Ompele nauhat etukappaleiden oikealle puolella 2cm:n päähän reunasta kuvan osoittamalla tavalla.
6. Ratko nauhan levyinen reikä sivusaumaan. Ompele saumaan muutama pistos edestakaisin, jotta sivusauma ei ala purkaantua.


7. Kaula-aukkoa ja etukappaleen reunoja en huolitellut mitenkään, koska kangas ei purkaannu ja kangas käännetään sisäänpäin. Kaula-aukolle kohtisuoraan tuleva sauma saadaan piiloon kääntämällä kangasta 1-1,5cm ja tikkaamalla sauma paikalleen.

 8. Viimeistele hihansuut kääntämällä sisään ja tikkaamalla joustavalla ompeleella.

 Siinä se, kietaisupaita on nyt valmis!


 -Noora

Kommentit

SUOSITUIMMAT

@kansallispukukopissa Instagramissa